Obiteljsko seosko domacinstvo agro turizam
Tradicija zivljenja od 15. stoljeca
Agroturizam Brautović
Vl. Toni Brautović
Močići 48
20213 Čilipi
Dubrovnik - Hrvatska

tel. +385(0)20771073
fax. +385(0)20773481
mob. +385(0)994771556


e-mail. info@brautovic.com

OBITELJ BRAUTOVIĆ

Obitelj Brautović i njihova kuća u Močićima u arhivu Dubrovačke Republike se prvi put spominje 1493. godine. No, pretpostavlja se da je jedan dio obitelji još u 14. stoljeću preselio u Broce na poluotoku Pelješcu, koje su tada naseljavane, jer se tamo javlja isto prezime. Bilo je to prije negoli su Konavle pripale Dubrovačkoj Republici, pa su pisani tragovi iz tog vremena iznimno rijetki.

Otkad su Brautovići u Močićima, dakle, ne znamo. No, znamo da od konca 15. stoljeća do danas neprestano žive u istoj kući, unatoč tome što je bar dvaput potpuno izgorjela. Kuća je, naime, bila zapaljena tijekom rata 1806., o čemu su donedavno svjedočili tragovi plamena na zidu vinice, te u Domovinskom ratu 1991. godine.  Sama kuća je obnovljena 1996. godine, no adaptacija pomoćnih prostorija i gospodarskih zgrada traje još uvijek. Na gospodarstvu trenutno žive i rade tri generacije Brautovića, što čini svojevrsni nastavak tradicionalnog zadružnog načina života u ovom kraju.

Kompleks u kojem Brautovići žive preko 500 godina se sastoji od komfornih smještajnih jedinica, ugodne konobe u kojoj se nude domaća tradicionalna jela i pića dubrovačkog kraja, gospodarskih i pomoćnih zgrada, kao i velike okućnice sa vinogradom, voćnjakom i povrtnjakom. Dio vinograda i maslinik nalaze se na obiteljskom imanju nekoliko kilometara udaljenom od kuće.

Ulaz u kucu Brautovic

Uz poljoprivrednu djelatnost, obitelj baštini i bogatu, gotovo 40-godišnju tradiciju ugošćavanja, te se ponosi brojnim na taj način stečenim prijateljstvima.